Ce este si cum stapanim "varianța" - blestemul (si binecuvantarea) jucatorilor de poker?

Vivian Saliba
DISTRIBUIE SUMARUL ARTICOLULUI
  • Ce este si cum stapanim "varianța" - blestemul (si binecuvantarea) jucatorilor de poker?

  • O descriere a termenului "variance" in poker si metode de a o tine sub control

Termenul englezesc "variance" este cel mai mare cosmar — si uneori cel mai frumos vis — al jucatorilor de poker de pe intreaga planeta. Pentru putinii care nu stiu exact ce este acest concept cu doua fețe atat de diferite, iata o scurta descriere.

In limba română nu este un cuvant care sa traduca perfect englezescul "variance". L-am putea traduce, cel mai corect, prin "volatilitate", iar cel mai des este calchiat din engleza, fiind numit in discutiile de zi cu zi intre jucatori "varianță". Noi o sa-l numim mai jos in ambele moduri.

Varianța este fenomenul de crestere sau scadere a unui bankroll, oscilatii care nu se datoreaza abilitatilor, ci norocului sau ghinionului. Pe termen lung, un bankroll urca sau coboara de la un punct la altul. Sa spunem ca plecam cu 100$ si reusim sa-i transformam in 10.000$, de-a lungul a catorva mii sau zeci de mii de maini jucate. Ei bine, linia care duce de la 100 la 10.000 nu e o linie dreapta. Daca urmarim graficul banilor, observam suisuri si coborasuri mai mici sau mai mari. Aceasta este "varianța".

In functie de stilul de joc si de formatul ales, varianța poate fi mai mica sau mai mare — altfel spus, "prapastiile" si "piscurile" din grafic pot avea o amploare mai mica sau mai mare. De pilda, un jucator cu un joc foarte volatil (cu multa varianță) va inregistra caderi si castiguri mai mari decat unul care joaca riscand mult mai putin.

O confuzie frecventa asociaza varianța cu pierderile. Nu este asa. Varianta poate fi si pozitiva — acesta este motivul principal pentru care gasim jucatori incepatori sau amatori in marile topuri mondiale in turneele de poker (unde varianța este in mod special mare). Un jucator profesionist bun care castiga bine pe termen lung poate avea caderi uriase de bankroll daca joaca cu varianța mare.

Ce stil de joc mareste si ce stil scade varianța? De regula, jocul loose o creste, cel tight o scade. Aceasta insa nu inseamna ca jocul tight este cel mai sigur pe termen lung. Putem juca tight, iar linia profiturilor noastre sa fie orizontala. Vreti sa jucati fara niciun pic de varianță? Exista o metoda sigura: jucati 0 (zero) maini. Astfel, bankrollul nostru nu va suferi nicio modificare. Altfel, singurul mod prin care putem reduce fortat varianța jucand este daca vedem cartile oponentilor. In rest, toti jucatorii, de la cei mai buni la cei mai slabi, sunt supusi varianței, la fel cum in viata reala toti suntem supusi trecerii timpului. Nu exista scapare.

De regula, profesionistii urasc varianța. Aceasta e cea care ii impiedica sa-si concretizeze dupa plac avantajul strategic, deoarece vor pierde foarte des la ghinion impotriva incepatorilor. Si reversul este la fel de valabil: incepatorii ar trebui sa iubeasca varianța, caci aceasta este arma cea mai puternica (si singura) impotriva unui oponent mai bun.

Iata un exemplu: suntem intr-un turneu si avem ocazia sa facem un coin-flip cu {A-Spades}{10-Spades} versus {3-Spades}{3-Diamonds}. Prima mana are in acest caz sanse de 49.99% iar a doua de 50.01%, deci practic aceste doua maini vor castiga egal intr-un numar foarte mare de flipuri una impotriva celeilalte. Acceptam flipul (presupunand ca avem pot odds perfect echitabile, adica 1 la 2, adica trebuie sa riscam 100 de fise cu speranta sa castigam 200 in 50% din cazuri)?

Ei bine, raspunsul este eternul raspuns care se ofera situatiilor din poker: depinde. Daca turneul in care jucam are oponenti slabi, atunci e bine sa refuzam flipul pentru a ne pastra sansa de a ramane in turneu sa prindem faze mult mai dezavantajoase pentru oponentii slabi ce se vor baga cu siguranta ulterior in situatii gresite. Dar daca turneul e un high-roller cu oponenti de top, mult mai buni decat noi, este foarte bine sa acceptam flipul, deoarece este o sansa uriasa sa negam astfel avantajul tehnic al oponentilor asupra noastra, Altfel spus, daca ei au un avantaj mediu asupra noastra de 5%, in cazul flipului acesta va fi 0%.

Un alt factor care influenteaza masiv varianța este formatul de poker pe care il jucam. Unele formate (de pilda demodatul Limit Hold'em) nu permit o volatilitate foarte mare a banilor, insa altele (de pilda Pot Limit Omaha) lasa loc unei volatilitati foarte mari. Altfel spus, daca nu aveti inima tare si nu suportati ghinioanele, nu jucati PLO. Dar... si aici este un "Catch-22" clasic: daca refuzati un joc volatil, refuzati si eventualele upswinguri spectaculoase. Dupa cum am spus mai sus, varianța nu masoara profiturile pe termen lung, ci doar amplitudinea roller-coasterului de pe parcurs.

Studiu de caz: Vivian Saliba despre cum reducem varianța la Pot Limit Omaha

Ambasadoarea 888poker, simpatica brazilianca Vivian Saliba este jucatoare pasionata de PL Omaha si stie, pe pielea ei fina, ce inseamna varianța. Ea discuta mai jos despre aceasta si despre cum sa o tinem sub control in mod inteligent.

Indiferent de cat de bine joci, daca alegi PLO drept jocul principal, poti pierde uneori 50 pana la 100 de buyin-uri doar din cauza varianței, indiferent cat de bun jucator esti.

Un prim remediu impotriva varianței este volumul de joc. Cu cat joci mai mult, cu atat iti atingi profitul estimat matematic in functie de avantajul tau strategic (de skillul tau).

Apoi, e important sa eviti "riscul de ruina", jucand dupa principii solide de bankroll management. Alege un numar sanatos de buyin-uri pentru o anume miza si, daca pierzi, coboara miza pentru a nu te ruina in cazul unui downswing. Inutil de spus, nu amesteca pusculitele intre ele. Banii de poker sunt bani de poker si banii de facturi si alte cheltuieli personale nu au ce cauta la poker.

Un alt factor esential este o psihologie pregatita pentru loviturile grele ale varianței, sau pentru a nu ne-o lua in cap cand castigam prea mult la noroc. Ambele situatii duc foarte des la degradarea calitatii jocului. Si daca jucam mai prost pentru ca am pierdut la ghinion, vom pierde inca si mai mult — nu numai datorita varianței, ci si jocului ne-optim.

In cazul unor perioade proaste, e bine sa ne intensificam studiul asupra teoriei jocului si chiar sa coboram mizele pentru a ne restabili increderea in propriile capacitati.

Putem rula prost mii, zeci de mii si chiar sute de mii de maini. Pe parcursul acestui "bad run" se face diferenta intre cei care raman si cei care pleaca, intre profesionisti si amatori. Daca vrem sa ajungem profesionisti, trebuie sa trecem cu bine prin botezul acesta brutal al perioadelor proaste care par ca nu se vor mai sfarsi niciodata.

Jucatoarea online Vivian "Vivi" Saliba s-a dovedit buna si in turnee live, ea incasand recent la WSOP Main Event si la WSOP Europe Main Event. Pot-limit Omaha este formatul ei preferat si chiar a inregistrat un scor la PL Omaha live, cu locul 11 la WSOP $10,000 Pot-Limit Omaha 8-Handed Championship.


Ramaneti alaturi de noi pentru a afla primii cele mai bune informatii, strategii si promotii din poker facandu-va cont pe Pokernews Romania sau direct de pe Facebook! Urmariti-ne pe iOS, Android sau iPad.


Ce părere ai?

MAI POTI CITI:

Alte articole